Vatandaş çatısında elektrik üretebilecek

EPDK Başkanı Yılmaz, "Çatı üstü güneş sistemleri düzenlemesiyle vatandaş üretici olacak" dedi ve ekledi: Maç veya dizi izliyorsun pat diye elektrik gidiyor. Onu da yaşamayacaksın...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Ekim 2017 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vatandaş çatısında elektrik üretebilecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz çatı üstü güneş santralları hakkındaki düzenlemeyle herkesin hem üretici hem de tüketici olacağını ifade ederek, 400-500 metrekare bir ev için panelin maliyetinin pil dahil 20-25 bin lira olduğunu söyledi. Evin enerji tüketiminin ise yıllık 4-5 bin lira olduğunu belirten Yılmaz, "Sistemden de alacağını düşündüğün takdirde 7-8 senede dönüyor" ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜ LEKELİYORLAR

Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı, akaryakıt sektörüne 'Bir gece ansızın karar alabiliriz' uyarısı üzerine sektörden gelen tepkileri değerlendirdi. Sektörün iyi bir noktaya geldiğini belirten Yılmaz, "Kendini bilmez adam yarım saatte 5 kuruş fazladan satacak diye komple sektörü lekeliyor. Alan adam da CİMER'e, BİMER'e anında şikayet ediyor. Otomosyon sistemimizle en ücra köşedeki bir akaryakıt istasyonunda satılan akaryakıtın menşeinden, fiyatına kadar her şeyi takip edebiliyoruz. Eğer o istasyon o fiyattan sattıysa, hareketlerden görüyorum.Tespit ettikten sonra ceza yazıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ZARARINA'YA KARIŞAMAM

Bazı firmaların maliyetin altında satış yaptığı ve bunun kayba neden olduğu yönünde gelen eleştirileri de değerlendiren Yılmaz, şöyle konuştu: "Örneğin; bir otoyoldasınız. Günde dünyanın aracı geçiyor. Orada zararına, maliyetine satmış olsan bazen kardasın. Reklamla getiri-götürü arasındaki dengeyi iyi ayarlamak lazım. Maliyet altna satıştan eğer vergisel bir takım zararlar veriyorsa elbette devlete zarar vardır. Ama maliyet altına satıştan elimde somut bir belge olmadan o şekilde suçlamam bir EPDK Başkanı olarak doğru olmaz. Ben istasyonları kontrol ediyorum. Malın nereden alındığının menşei var. Zararına satıyorsa ben ona karışamam."

Maç, dizi izlerken kesilmeyecek

pil teknolojisinin de geliştiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti: "Türkiye'de pil üretenler var. Yurtdışına da ihraç ediyorlar. Pakistan'da, özellikle Afrika'da ciddi pil talebi var. Kendi evlerinizin üzerine tabiri caizse ufacık bir elektrik santralı koyacağız. O pili de ona bağlayacağız. Pahalı bir teknoloji değil. Bugün itibarıyla 400-500 metrekare ev için maliyeti 6-7 bin dolar. Pil dahil 20-25 bin lira. Bir de arz güvenliği açısından da ciddi bir katkı sağlıyor. Maç, dizi izliyorsun. Veya misafirin var yaş günü kutluyorsun. Pat diye elektriğin gidiyor. Onu da yaşamayacaksın."

Düzenleme hayata geçecek

Çatı üstü güneş panelleriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Mustafa Yılmaz, şunları söyledi: "Kolaylaştırıyoruz. Çok kısa sürede çatı uygulamalarına ilişkin düzenlemelerimizi gerçekleştireceğiz. Çalışıyoruz. Herkes hem üretici, hem tüketici olacak. Bunlar da gerçekleşecek."

MİRAY ÇİMEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber